Thursday 3 April 2008

04.04.2008


No mOi!

Teil on täielik õigus mu peale pahane olla, et pole JÄLLE kaua kirjutanud..lihtsalt aega pole, ega nüüdki. Kell on 00:30 ja mind lihtsalt piinasid süümekad, et pole mingit konkreetsemat infot meie suurepärasest viimasest praktikakohast andnud, et pidin midagi kirjutama.

Seega, Synapsias läheb hetkel teine nädal ja kui seda lühidalt kirjeldada, siis on see( hoolimata väikestest arusaamatustest) fa-bu-lous!!!!!!!!!!

Katsun anda väikese ülevaate sellest keskusest nii selgelt ja lühidalt( nagu alati muhahaa) kui ma saan, sest arvestades kellaaega ja minu olukorda, ei pruugi see väga loogiline tulla.

Synapsias on patsiendid, kellel on haigusloos kas seljaajuvigastus, traumaatiline aju vigastus, infarkt või polioomüeliit.. Väga suurt rühku pannakse seal eelnevate patsientide iseseisvuse saavutamisele, mis meie eriala mõistes on see kurikuulus ADL. Patsientidele võimaldatakse lisaks keskuses pakutavatele teraapiavormidele( ja neid on palju) veel sotsiaaltöötaja teenust, out-patient informatsiooni, kuidas , kus ja milliste kontaktide abil nad saaksid omale vajalikku infot, et tegeleda igapäevaste asjadega, teha trenni( selle jaoks on loodud lausa spetsiaalne üksus, kus on võimalik valida väga kirjude sportlike tegevuste vahel) jne jne jne. Kogu tegevuse raamistik haakub meie "püha lehma" ICF'ga, millele pannakse suurt rõhku. Aastas käib läbi sellest keskusest ligi 23 000 rehabilitatsiooni saavat inimest, 2000 ligi ambulatoorseid ja 800 statsionaari.

Staff: keskuses töötab 6 raviarsti( spetsialiseerunud füüsilisele ja taastusravi osale, neuroloogiale ja osad valu spetsialistid jne)

62 taastusravi õde, 23 füsioterapeuti( kes valdavad muuhulgas Bobathi kontseptsiooni, mitmesuguste abivahendite kohandamisi, elektriravi, muusikateraapiat jne), 11 tegevusterapeuti, 9 psühholoogi( ka neuropsühholoogid, kriisi ja trauma psüholoogid ning grupianalüüse soritavad terapeudid), 7 kõneterapeuti, 6 sotsiaaltöötajat( nemad hoolitsevad selle eest, et patsient tunneks end kui täisväärtuslik inimene ka peale keskusest lahkumist ja on väga asjalikud muuseas), 56 mittespetsiifilist töötajat ( a'la koristajad, administraatorid jne).Et siis suhteliselt palju inimesi, mis tähendab, et töö on väga koordineeritud, toimib imehästi ning kõik suhtlevad kõigiga.

Maksimaalselt mahutab keskus korraga 75 statsionaarset patsienti(erinevalt Haapsalust on kolmandal korrusel need, kes vajavad enim abi). Seal on 41 ühe-ja 17 kahekohalist tuba patsientide jaoks ja pea igas toas on keskkonnakontrolli süsteemid( ehk siis lihtsamalt igasugused nupud ja tuled ja asjad, mille abil saab iga kell abi kutsuda kui see on vajalik). Asukoht on keskusel hea...see on suhteliselt kesklinnas( olümpiastaadioni vastas..jeiiiii) ja seda ümbritseb mõnus looduslik piirkond.( it feels like home):)

Multidistsiplinaarne lähenemine on väga IN, elike( ehk) Synapsia on kontaktis mitmete lähedaste meditsiinikeskustega ja nende töötajatega ning pakub seeläbi laialdast suhtlust meditsiinitöötajate vahel.

Huuh..midas vielä?..Ma arvan, et nende kahe nädala jooksul olen ma kõrvatahaja silmade vahele ja pähe ja kätesse ja igale poole kogunud meeletult palju kogemusi...võiks isegi öelda, et rohkem kui kolm ülikooli aastat mulle kokku on andnud ning loodan nendest ülejäänud nädalatest viimase välja pigistada, et tulla tagasi kodumaale suure teadmistepagasiga( no nii palju kui mahub..osa panen käsipagasisse ja osa noh..sinna kuhu annab veel)

Tänaseks teek kiire lõpu, sest Laura arvatavasti juba magab magusalt ja mina olen jällegi oma graafikuga maas, sest tegin ühele sõbrale väikse teene ja raiskasin oma 2,5 väärtuslikku tundi võrkpalli piirikohtunikuna( no paras mulle:)..Homme on vaja varakult kraps olla, sest keskus ootab, potilased ootavad ja nädala kokkuvõtete tegemine toimub ka.

Moikka, moro eestikad...tundub, et ilm läheb siin ka juba täiesti talutavaks, vähemalt mõned meist käivad juba kingaklõbinal mööda ilusat kuiva asfalti!:)

Kirjutan jälle kui aega saan, aga pead ei anna millal..

Tadaaaaa

No comments: